Home Nieuws Papieren raampjes in de stations uit solidariteit met de reizigers
Venster Station Gent

Naar aanleiding van de start van de paasvakantie en de absurde ‘raammaatregel’ van de NMBS, deelde Jong N-VA vandaag papieren raampjes uit in enkele Vlaamse stations. “Zo kan je overal aan het raam zitten”, zegt jongerenvoorzitter Viktor Rooseleer.

Vanaf zaterdag 3 april is de maatregel ingegaan waardoor je als volwassene en kinderen ouder dan 12 jaar enkel aan het raam mag zitten wanneer je de trein naar de kust neemt. Het is een maatregel die Ecolo-minister van Mobiliteit Gilkinet invoerde om het treinverkeer naar de kust zogezegd in goede banen te leiden. Ook CEO van de NMBS, Sophie Dutordoir, was hier niet mee opgezet en vroeg deze maatregel in te trekken. Dat gebeurde echter niet.

En de gevolgen waren afgelopen week al voelbaar. De reizigers stonden opeengehoopt in wachtrijen aan te schuiven in de stations en uiteindelijk riep de NMBS op om gewoon niet naar de kust te reizen. “Dus de burgers worden opnieuw gestraft omdat het federale beleid zijn verantwoordelijkheid niet neemt. En wij vinden dat ze een veilige vakantie wel dik verdiend hebben na al hun inspanningen van de afgelopen maanden”, vindt Viktor Rooseleer.

Ook Kamerlid Tomas Roggeman (N-VA), mobiliteitsexpert binnen de kamerfractie, steunt de actie. “Al een jaar vragen we bijkomende maatregelen voor gezondheid op de trein. Al onze voorstellen werden weggewimpeld, van reservatie tot circulatiemaatregelen in het station.” De Minister kondigde donderdag aan dan toch de optie van een reservatiesysteem voor de treinen te onderzoeken. “Deze maatregel werd voor het eerst voorgesteld in april 2020” zegt Roggeman. “Een jaar later moet men nog beginnen met een haalbaarheidsstudie. Kan het gezondheidsbeleid voor het spoor nog passiever?”

Papieren raampjes in de stations uit solidariteit met de reizigers

03
apr
2021